30L Vajdasági pálinka főző, csak két csomagban küldhető!
- Vörösréz főzőüst;
- Vörösréz kupola
"Egész évben használható; nem szükséges a kémény, a kiegészítő hűtőhordó használata, kevés helyet foglal el, magas hatásfokkal dolgozik, könnyen mozgatható, kiváló ajándék... használata nem kötött hatósági engedélyhez!
"Rövid leírás: Fütőeszköz, gáz vagy villany tüzhely.
A 30 literes vöröréz üst közvetlenül helyezhető a tűzhelyre, vagy merülő edényben, vízfürdős melegítéssel, mint duplafalú fözöüst használható.
A főző üstre helyezzük a pálinkafőző fedelet , és indulhat az otthoni pálinka főzés. A pálinkafőző "sapka" szerkezeti folytatása a folyamatosan szűkülő lepárló cső és az ahhoz kapcsolódó vörösréz hűtőtest.
A hűtőt feltöltjük vízzel vagy rákapcsoljuk a vízvezetékre, és a víz lassan csurdogál a lepárlón keresztül.
A könnyen szét- és összeszerelhető készülék igen mobilis, akár személy autóval is szállítható. Mintha kifejezetten piknikre készült volna."
-Kinek szántuk a HP-t? Elsősorban otthoni, hobbi használatnak szántuk, ahol néhány tízliternyi pálinkát szeretnének főzni.
A pálinkafőzés folyamata azonos a hagyományos pálinkafőzéssel? Az alapok teljesen megegyeznek, a HP azonban azzal az előnnyel bír, hogy használata közben nincs szükség kiegészítő hűtőhordóra. A főzés hatásfoka igen jó, a kifőzött pálinka nem éget. Az első pálinka gyorsan, 30-35 perc alatt folyik ki. A minőségi pálinka készítéséhez nagyon fontos, hogy lassan főzzünk, a hőmérséklet legyen minél egyenletesebb.
Meddig tart egy üst pálinka kifőzése? A cefrétől függ, de 1-2 óráig tart az első főzés, míg a második lényegesebben hosszantartóbb (3-4, h), hiszen az üstből a második főzés akár 5 liter pálinkát is adhat.
Hogyan folyik a hűtés? A hűtő betáp csonkját a vízvezetékre kell kapcsolni és a hűtőspirálon keresztül, , lassan csepereg a víz. A vízhozam 10-15 l/óra. A vízköltségek igen csekély öszegűek.
Egyes elméletek szerint a pálinkafőzésnél, mindenképpen réz is szükséges? Igen. Így van ez a HP esetében is, hiszen az üst felső része - a pálinkafőző fedél - teljes egészében rézből készült, ahogy a csövek is.
Felborulhat-e az üst? A főzés után az üstben az elsődlegesen belehelyezett tartalom megközelítően fele marad, ez a mennyiség pedig már könnyedén kezelhető.
Rendelkezik-e az üst dupla aljjal? A dupla aljjal rendelkező üstök jóval drágábbak és csak ritkán kerülnek használatra a hobby pálinkafőzéskor.
Leég-e a cefre? A fentiekben már említett vízfürdős modszer alkalmazásával a csefre leégése 100%-ban kiküszöbölhető.
Biztonsági betét leégés ellen! Kiegészítő felszerelésként fel tudunk kínálni egy külön ehhez az üsthöz kifejlesztett betétet, amely a dupla alj elvének alapján működik, és jó biztonságot nyújt a leégés ellen.
Feltölthetjük-e az üstöt teljesen? Az üstöt a tetejétől nézve két újnyira lehet feltölteni (10 liter), hiszen hevítés közben a cefre fel szokott habozni és ki is terjeszkedik.
Mire kell leginkább a főzés közben vigyázni? A főzés mindenképen legyen lassú és pontos! A sietéssel a pálinka veszít minőségén (magasabb rendű, nem kívánatos alkoholok keletkeznek).
.