Különböző folyékony elegyek (mustok, gyümölcslevek, méz, pálinka stb) cukortartalmának és alkoholtartalmának meghatározására alkalmas optikai műszer, automatikus hőmérséklet kompenzálással (ATC)
10-30 C között a műszer automatikus hőmérséklet-korrigáló.
Méréspontosság +/- 0,2%
A mérőszeren kettő skála található:
1.bal oldali skála:
BRIX-fokoló vagy saccharometer. A mért anyag cukortartalmát mutatja.
Átszámítás mustfokra: magyar mustfok (Mm0)=0Br:1,176 0Br1,176x mustfok
A 0Br alkalmas a mustban lévő nem cukor mennyiségének megközelítő pontossággal tömeg %-ban való meghatározására. A 0Br és a Mm0 különbsége=NEM cukor g/100gr must.
(100 térfogategységnyi italban hány térfogategységnyi alkohol van)
2,jobb oldali skála:
Bor,sör, gyümölcslevek és egyéb italok alkohol fokát mutatja.
(100 térfogategységnyi italban hány térfogategységnyi alkohol van)
A műszer kalibrálása: 2-3 csepp desztillált víz a skálán. Leolvasásnál a skálaérték = 0