A MYCOFERM FRUITY FLAVOUR
Általános jellemzők és alkalmazás:
A MYCOFERM FRUITY FLAVOUR szárított aktív élesztő a Saccharomyces Cerevisiae törzsből, amelyet fiatalos jelleggel bíró vörösborok erjesztéséhez ajánlunk, különösen a gyümölcsös, új „bozsolé” típusúakhoz. Az ezzel az élesztővel erjesztett borok a piros bogyós gyümölcsökre (ribizli, málna, szamóca), időnként szederre és érett cseresznyére emlékeztető erjedési jegyeket hordoznak. Lágy, telt ízérzetet adnak és stabil színeket mutatnak.
A MYCOFERM FRUITY FLAVOUR jellemzője a szabályos erjesztési kinetika és az alacsony illósav termelés. Alkalmazható már az erjesztés előtti hideg maceráció fázisában is.
A MYCOFERM FRUITY FLAVOUR tehát kifejezetten alkalmas:
Gyors fogyasztásra szánt vörösborok, rozék erjesztéséhez nagyon gyümölcsös jelleggel,
Termőhelyhez kötött, gyorsan piacra kerülő vörös fajtákhoz (Portugieser, Kadarka) erjesztéséhez,
Nagyon aromás, de mégis lágy, novello rozéborokhoz,
Sillerborok erjesztéséhez, első és másodlagos aroma összetevőkkel.
Borászati jellemzők:
Besorolás: | Saccharomyces cerevisiae (Bayanus) |
Koncentráció: | 25 x1012 db élő sejt/g |
Erjedési hőmérséklet: | 12 és 30 0C között |
Cukor/alkohol hozam: | 16,5 g cukor/1% alkohol |
Alkoholtolerancia: | 13,5 % vol. |
Szabad SO2 rezisztancia: | 50 mg/l |
Habképzés: | alacsony |
Glicerol termelés: | 6-8 g/l induló cukortartalomtól függően |
Illósav termelés: | nagyon alacsony |
Acetaldehid termelés: |
alacsony |
Magasabb rendű alkoholok termelése: | alacsony |
H2S termelés: | nincs |
SO2 termelés: | nagyon alacsony |
Adagolás:
A MYCOFERM FRUIT javasolt adagolása normál körülmények között 20 g/hl. Kritikus esetben (pl. erjedés leállása magas alkoholtartalom mellett) javasoljuk nagyobb adag használatát, esetleg anyaélesztő készítését is.
FONTOS: A MYCOFERM FRUIT tulajdonságainak a teljesebb kihasználásához különösen javasolt a biológiai szabályzók alkalmazása úgy, mint ZIMOVIT, NUTROZIM és CREAFERM.
Használati utasítás:
Készítsen egy tiszta vödörben a MYCOFERM FRUIT minden kilogrammjához 10 liter 5%-os cukoroldatot. Lehetőség szerint használjon klórmentes vizet, 35-38 0C hőmérsékleten. Az oldat óvatos kevergetése mellett adja hozzá az élesztőt. 10 perc után óvatosan keverje meg újra és várjon újabb 10 percet a rehidratáláshoz. A következő 10 perc során (összesen tehát 30 percen belül) adja hozzá az élesztőt az erjesztendő borhoz ügyelve arra, hogy a biomassza és az erjesztendő bor hőmérséklete közötti különbség ne legyen több, mint 10 0C. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy biztosítson fokozatos akklimatizálódást!
Az élesztő tápanyagot mindig csak a teljes mennyiség élesztővel történő beoltása után, az erjesztő tartályba adagoljuk, lehetőleg 2 vagy 3 részletben.